Na cestách s Kellysom

…za poznaním a pre radosť z pohybu

Bicyklom na hrad Hainburg

Niekoľko rokov smerovali moje cyklovychádzky len po dunajskej hrádzi smerom na Čunovo, prípadne ďalej do Vojky k Vojkanskému či Šulianskemu jazeru. No po čase ma začali lákať cyklochodníky opačným smerom. Raz som sa teda rozhodla, že treba chodiť  aj na opačnú stranu dunajskej hrádze, smerom na rakúske hranice. Na základe tohto rozhodnutia sme sa  12. Septembra 2009  vybrali s kamarátkou a jej známym týmto smerom. Naším cieľom bol hrad v mestečku Hainburg an der Donau.

Hainburg je najvýchodnejšie mesto Rakúska a leží len kúsok od Bratislavy. Po prechode hranice sme sa cyklistickým chodníkom dostali do prvej rakúskej obce – Wolfsthal. Tu sme sa zastavili na čerpacej stanici a doplnili vzduch v mäkkých gumách našich bicyklov. Po dofúkaní kolies sme sa už na cyklochodník nevrátili, ale ďalej sme pokračovali po ceste. Tento úsek sa mi nezdal vôbec príjemný, pretože nás obiehalo množstvo áut, zväčša s bratislavskými  ešpézetkami. Fúkal nám dosť drsný protivietor a zvýšenú námahu sme museli vynaložiť aj preto, že na jednom úseku je mierne stúpanie. Po chvíli sa nám ukázal v diaľke cieľ nášho výletu, hrad Hainburg.

So svojimi 2,5 km dlhým mestským múrom, tromi zachovalými  bránami a 15 vežami  z 13. storočia  je toto mestečko jedno z najstarších a najlepšie udržiavaným mestským opevnením v Európe. My sme prešli skoro až na koniec mesta a tu sme  za  Viedenskou bránou –  jednou z tých historických brán v meste, zabočili doľava na cestu, ktorá nás zaviedla až pod zrúcaniny hradu. Bicykle sme si zamkli a odložili kúsok od parkoviska pod hradom. Ďalej sme sa vybrali peši.

Z hradiska je pekný výhľad na celé mestečko a v prípade dobrého počasia až na Bratislavu. V ten deň nebolo veľmi jasno, takže Bratislavu sme dobre nevideli. Prostredie hradu je veľmi dobre udržiavané, čisté. Stretli sme tu viacerých návštevníkov, ktorí sa prišli pokochať nádherným výhľadom. V jednej z vežičiek je zriadená malá expozícia, kde sa nachádzajú archeologické nálezy z okolia.

Po krátkom oddychu na hrade sme zišli dolu k Dunaju, kde sme posedeli chvíľu v miestnej reštaurácii. Potom sme si pozreli ešte kúsok nábrežia a prišli sme až ku skalám s malými jaskyňami, cez ktoré sa dalo prejsť ďalej. Domov sme išli popri železničnej trati a na konci mestečka sme znovu vyšli na cestu, ktorou sme aj prišli. Cesta domov bola jedna báseň. Vietor fúkal do chrbta a veľký úsek po Wolfsthal sme nemuseli vynaložiť žiadnu námahu, pretože sme išli dole kopcom. Veľmi rýchlo sme boli znovu v Bratislave.

Na záver nášho výletu sme si chceli ísť sadnúť na malé občerstvenie. Veľmi milo nás prekvapila akcia pod Starým mostom. Pivná značka Velkopopovický kozel tu mala svoju promo akciu. Chutné pikantné kuracie stehienka a pivo ukončili náš  cyklovýlet na hrad Hainburg.

Túra: 12.9.2009

13. septembra 2009 - Posted by | Moje cyklovýlety | , ,

2 komentáre »

  1. […] Bicyk­lom na hrad Hainburgu […]

    Spätné upozorenie od Hainburg an der Donau | Skalove fotografie | 30. júla 2012

  2. […] Bicyklom na hrad Hainburg […]

    Spätné upozorenie od Hainburg an der Donau - Skalove fotografie | 7. novembra 2020


Pridaj komentár