Na cestách s Kellysom

…za poznaním a pre radosť z pohybu

Ukradli vám bicykel?

Vo včerajších večerných správach som sa dozvedela, že talianska polícia zadržala skupinu Slovákov, ktorá tam kradla drahé bicykle. Článok o tom vyšiel aj na webovej stránke denníka Pravda a na svojej facebookovej stránke ho zdieľala mimovládna organizácia Cyklokoalícia, ktorá má v záhlaví toto: Podporujeme rozvoj mestskej cyklistiky a práva cyklistov a chodcov v Bratislave.

Myslím si, že jedným z práv cyklistu je, využívať svoj legálne kúpený bicykel a nie mať strach z toho, že mu ho pri prvej príležitosti ukradnú. Ak je môj názor chybný, opravte ma teda.

Nedalo mi, aby som k tomu nepridala svoj komentár. Ten znel nasledovne:

“Spolupáchatelia sú všetci tí, ktorí si tie bicykle od nich kupujú! Poznám aj osobne takých ľudí  😦

Na to prišla táto reakcia:

“To je smutne, dajte mena vsetkych ktori vedeli, ze kupuju ukradnute bicykle.”

Musím povedať, že tá druhá časť reakcie ma naozaj dosť prekvapila.

Odpovedala som nasledovne:

“Vy dáte tiež? Chcete naznačiť, že vy takých vôbec nepoznáte?”

Možno si dotyčný uvedomil, že jeho reakcia bola dosť čudná, tak pokračoval takto:

“Ja osobne nie (t.), ale je pravda, ze sa nepohybujem medzi profi cyklistami a profi bicyklami, ale skorej mestskymi resp. starymi bicyklami. Napr. milujem znacku Favorit.”

Moja odpoveď:

“Ani ja sa nepohybujem medzi profi cyklistami a profi bicyklami. Ale nechcete azda tvrdiť, že sa kradnú len profi bicykle? Veď medzi nami je už veľa takých, ktorým bicykel tiež ukradli. To nie je krádež, keď sa jedná len o päťsto či tisíc eurový bicykel? Ale ako vidím, veľa reakcií tu nie je, možno svedomie niektorým nedá, aby sa k téme pripojili…. Favority sa nekradnú? Jeden taký by som mala mať v našej bicyklárni. Asi sa pôjdem pozrieť, či tam ešte je Možno áno, ale obratý o všetko možné, čo sa dalo odmontovať. Lebo aj takí sú v našom dome…. Stačí si nechať na bicykli taštičku s náradím, no náradíčko už najbližšie nenájdete. Teraz som si spomenula na jedno cyklistické odpočívadlo v Bergu, kde boli jeden čas zavesené rôzne náradíčka na najnutnejšiu opravu bicykla. Čo si myslíte, sú tam ešte? Tiež som rozmýšľala nad tým, či si ich vzali domov Rakúšania alebo Slováci.”

Potom mi prišla odpoveď, ktorú sem už ani nedám, ale po ktorej som rezignovala písať viac o tejto téme na tej stránke. Rozmýšľam aj o tom, či moje páči sa mi to odtiaľ nedám preč.

Ako sa staviate k zlodejom a kupovaniu ukradnutých vecí vy? Ste ochotní za malý peniaz kúpiť niečo, o čom dobre viete, že je to kradnutá vec? Ja nie. Asi som až príliš zásadová. Spomínam si na to, ako ma pred viacerými rokmi moja známa, tiež cyklistika, prehovárala na kúpu ukradnutého bicykla. Bol to niekto jej známy, ktorý sa ho potreboval zbaviť. Rezolútne som odmietla a nesúhlasila som ani vtedy, keď sa pochválila, že veď aj ten jej je kradnutý.  Nie je to až tak dávno, ďalšia moja známa kupovala bicykel na inzerát. Kúpila naozaj známu značku a za smiešny peniaz. Videla som ho na vlastné oči, takže viem posúdiť. Pýtala som sa jej, teba vôbec nezaujímalo, prečo dotyčný predáva bicykel tak veľmi pod jeho cenu?  Tebe to nedošlo, že ten bicykel je asi kradnutý? Ju to vraj nezaujíma, ju zaujímala iba jeho výhodná cena.

Tak mám pravdu v tom, že spolupáchatelia sú všetci tí, ktorí si kradnuté veci kupujú?

Nemyslela som, že po dlhom čase a zároveň aj prvý v tomto roku budem na blogu písať článok práve na túto tému. No téma sa ma dotýka, pretože už aj my sme prišli o drahý, v podstate ešte celkom málo používaný bicykel. Bol zamknutý na poschodí o mrežu, vchod do nášho domu je zamknutý a prístup do neho by mali mať iba tí, ktorí majú kľúče. Každej návšteve musím ísť otvoriť dole a pri odchádzaní z domu tiež. Takže okruh tých, ktorí mohli bicykel ukradnúť, sa dosť zúžil. Polícia nemala záujem krádež vyšetrovať a uzavrela to tak, že ohodnotila bicykel na sumu, ktorá spadala nie pod trestný čin, ale iba pod priestupok. A tým bola vec vybavená.

Možno poznáte niekoho, kto sa vozí na takomto bicykli.

collage peťo bike DSCN6404

3. februára 2014 - Posted by | Zaujímavosti z cyklistického sveta

10 komentárov »

  1. Reblogged this on FAREBNÝ SVET.

    Komentár od Daniela | 3. februára 2014

  2. […] Na cestách s Kellysom Ukradli vám bicykel? […]

    Spätné upozorenie od ***Novinky***News*** | FAREBNÝ SVET | 3. februára 2014

  3. Je pravda, že sa bicykle kradnú a kradnúť budú, dokiaľ bude záujem o ich kúpu- teda každý kto kúpi kradnutý bicykeľ (a že je kradnutý mu napovie “predajná” cena) sa podiela na krádeži. Keď nebude záujem a nebude komu ho predať, každý zlodej si rozmyslí sám sa voziť na ukradnutom bicykli. Tým, že nieje evidencia, ktorá pred rokmi skončila a že poisťovne bicykeľ nepoisťujú (brániac sa tým, že je to riziko-načo potom vôbec sú, asi iba pre zisk) takisto čiastočne prispievajú ku krádeži. Keby sa obnovila evidencia, ktorá voľakedy fungovala a ku každému bicykľu by pri predaji bol priložený aj “tech.preukaz” s údajmi a ochrannými prvkami (každý by isto rád priplatil pár € navyše za vyhotovení preukazu), bola by krádež možná iba na súčiasky, čo by ich počet znížilo…

    Komentár od Jan Hudeček | 3. februára 2014

  4. Ako keby som to písala ja, len som doteraz nevedela, že kedysi fungovalo niečo také, ako “techn. preuukaz” na bicykel. Zlodejov podporujú všetci tí, ktorí sa na ukradnutých, hoci už aj za peniaze kúpených, bicykloch vozia. U nás totiž nie sú zákony, ktoré by hájili záujmy poctivých ľudí a na druhej strane postihovali zlodejov. Tu ako keby mali tí druhí navrch.

    Komentár od Daniela | 3. februára 2014

  5. Ja sa prikláňam k tvojmu názoru … áno … kažý, kto kupuje kradnutý bicykel sa stáva spoluvinníkom … ale čo ak o tom nevie … je to aj na type predávajúceho … ak sa bude snažiť predlať dobrý a aj starostlivo ošetrovaný stroj starší človek, ktroý ho už nevyužíva, za nízku cenu … tam nebudem váhať … Ja som inak veľmi podozieravá a aj skeptická v takýchto veciach … Pred niekoľkými rokmi sa pri našom dome zastavil mladík s naozaj pekným a určite aj drahým bicyklom … vraj … potrebuje ho predať, je po mŕtvom bratovi a bla … bla … bla … za päťstovku … poddozrivá cena pre mňa, výhodná kúpa pre môjho muža … našťastie sa dal odhovoriť a predajcu poslal kade ľahšie … bolo leto a dva kilometre od nás je prírodná vodná nádrž s campingom … chodia tam ľudia na bicykloch zo širokého okolia … takže …
    a to mohol byť mladý rád, že sme nevolali fízlov …
    strašná doba je dnes …

    Komentár od Laura | 4. februára 2014

  6. Viem, ako mi bolo, keď ukradli synovi bicykel, viem si predstaviť, ako sa musel cítiť ten, kto išiel na výlet a domov už nemal na čom ísť. Sú prípady, kedy sa človek dovtípi, že predávaný bicykel určite majiteľ sám nekúpil, sú aj také, o ktorom som písala, že dotyčná vyslovene vedela, o aký bicykel sa jedná. Je to ako aj s mobilmi. Aj tie by sa dali osetriť tak, že by ich nikto ďalší nemohol aktivovať, či predať, ale tí, ktorí by to mali zariadiť, tým na tom akosi nezáleží. Tak by sa dalo vo väčšej miere zabrániť aj krádežiam bicyklov, keby sa museli predávať s papiermi. Viem, že by sa dal nájsť spôsob, ako by sa bicykel dal predať, napr. po súčiastkach. Všetko sa dá obísť, len by bolo toho asi menej, ako je toho teraz.

    Komentár od Daniela | 4. februára 2014

  7. V prípade krádeže skúste aj http://www.kradnute.sk, je to verejná databáza kradnutých, stratených a nájdených veci.

    Komentár od Pavol | 23. augusta 2014

  8. Ďakujem, nevedela som o takej databáze. Ale teraz je to už pasé 😦

    Komentár od Daniela | 23. augusta 2014

  9. Z nedele 3.7.2016 na pondelok 4.7.2016 bol z kočikarnena papiernickej ulici, vo vchode číslo 18 v Ružomberku odcudzený nový bicykel zn. KELLYS CLIF 30 – 2016. Prosím ak by mal niekto nejaké info, podozrenie a podobne, dajte vedieť. Všetkým osobám budeme vďačný.. Každú pomoc si budeme veľmi vážiť…

    Komentár od Ester | 12. júla 2016

  10. Ako si myslím o tom našom ukradnutom, tak si myslím aj o tom vašom, že to urobil len niekto, kto má blízko k vášmu domu. Buď niekto z obyvateľov, alebo niekto taký, komu mu dal niekto z domu tip.

    Komentár od Daniela | 13. júla 2016


Pridaj komentár